Assalamualaikum
Hari ini saya ingin berkongsi dengan pembaca blog mengenai resepi pisang goreng keju koko yang sedang hangat diperkatakan sekarang ini. Harganya pun boleh tahan mahalnya. Kesian kepada yang mempunyai ahli keluarga yang ramai, tidak berbaloi rasanya untuk membeli pisang goreng keju dan sudah semestinya berebut dan tidak puas menikmatinya. Apa yang pasti pisang gorengnya sangat ranggup. Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan pisang goreng keju.Terima kasih kepada Pn. Tahrunnisah Jali yang berkongsi resepi ini.
- Pisang ikutlah apa-apa pisang pun
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 4 sudu besar minyak yang betul-betul panas
- sedikit garam
- 1 sudu besar air kapur
- 2 sudu gula
- sedikit serbuk kunyit
- Air secukupnya
- Cheddar cheese yang diparut halus
- Susu pekat
- Coklat urai (Chocolate rice) atau coklat yang kita parut.
Cara-cara memasak:-
Mula- panaskan minyak dlm kuali utk menggorengSiapkan bancuhan tepungnya dulu:
1. Masukkan tepung gandum, gula, garam dan air secukupnya. Adunan ini mesti pekat.
2. Kemudian masukkan minyak panas, kacau sebati.
3. Potong menyerong pisang nipis..(cara sayalah) terpulang kalau tuan puan nak potong
macam mana janji jangan potong hancur sudah.
4. Celup pisang dlm adunan tepung dan masukkan ke dalam minyak panas tadi. Goreng
hingga ia garing dan keperangan. Gunakan api yang sederhana.
5. Angkat dan toskan pisang. Goreng pisang sehingga siap.
6. Ambil pinggan kemudian letak pisang. Dengan menggunakan sudu besar, ambil sedikit
susu pekat dan tuang atas pisang. saya hanya layang-layangkan sahaja kemudian baru
taburkan keju (cheese) atas nya dan tabur pula coklat urai (chocolate rice).
7. Hidangan siap dan boleh dimakan.
Sumber: Facebook Tahrunnisah Jali.
No comments:
Post a Comment